Твір на тему: Війна і жінка на війні

Твір на тему: Війна і жінка на війні
  • Page 1 of 1
  • 1
WeniZAYCommunity » WeniZAY: Литература (форум) » Комиксы (мир героев и злодеев) • Обсуждаем новинки комиксов » Твір на тему: Війна і жінка на війні
Твір на тему: Війна і жінка на війні
  • WеniZAY
    WеniZAY
    1
    Шкільний твір на прикладі книги Світлани Олексійович «У війни нежіночно обличчя». Хто б, що не говорив, але світова історія та історія власного народу - це не інформація з рубрики «Це повинні знати кожен». Вивчення історії не є засвоєнням інформації, не є запам’ятовуванням такий собі гуманітарної таблиці множення: історію народу потрібно не вивчити, а в міру своїх моральних здібностей осмислити й пережити. Саме пережити «реальне» - тим воно реальніше і страшніше. Через якийсь внутрішньої загадки, чи то за покликом природної зацікавленості в історичних подіях я просила у своєї вчительки таку книгу, де розповідається не про офіційну стороні війни: мені не хотілося читати «стільки-то мільйонів загиблих» - так як ця пропозиція лякає не так самої цифрою, а якимось незбагненним холодом, з якою статистика говорить про такі речі, тому що смерть вже є трагедією, одна смерть вже гідна історичної книги.

    За порадою вчителя я прочитала книгу білоруської письменниці Світлани Олексійович «У війни нежіночно обличчя». Це твір приголомшила мене, і, сказати відверто, шокувало. Раніше я ніколи не замислювалася над тим, що війни завжди зображувалися очима чоловіків: не принципово - чоловіків, які вирішували під час війни свої проблеми заради власних злочинних цілей, заради власної пихи і спраги влади або порятунку життя, чоловіків які були в цих війнах одними з багатьох, хто повинен був залишити родину і пережити жах тих подій … але все ж - очима чоловіків. Світлана Олексійович знайшла писала іншу нішу. Точніше навіть не вона її написала, так як цей твір складається зі спогадів десятків жінок, які брали участь у Великій Вітчизняній. Це так званий «роман-ораторія», складений з багатьох голосів.

    У Радянській армії воювало близько мільйона жінок. У своєму творі письменниця зображує «жіночу війну», як би не скромно не звучало. Коли жінка у званні старшого лейтенанта, лягаючи спати на кілька пічних годин перед наступним боєм, який може стати і останнім, одягає сережки, аби відчувати себе хоча трохи жінкою. Коли медсестра не може залишити на полі бою пораненого німецького солдата, тому що він теж людина, 18-річний юнак, так само не винний ні в чому, як і всі інші юнаки, які потрапили в саме пекло війни. Коли молода дівчина під час загибелі військового судна у темряві та божевілля обстрілу прагне врятувати хоча б когось, бо знає, що добре плавала з дитинства.

    Я розумію, чому цю книгу не дозволяли друкувати в Радянському Союзі. Тим дурніші стає війна - Навіть переможна війна - коли жінка, призначена дати початок нового життя, йде вбивати, так як виникає потреба захистити свою Батьківщину. Тим абсурдніше стає війна, коли з жінки намагаються зробити солдата, «універсального солдата», а молоді дівчата, відклавши снайперські гвинтівки, ввечері співають. Крім того, в цьому творі немає героїчного в звичайному розумінні, але багато живого, і вся війна - антигуманна, абсурдна. Така, якою вона і є. Зізнаюся, у мене навіть не вистачає сили переказати найбільш вражаючі епізоди цього твору. І я не могла стримати сліз, читаючи цей твір.

    Війна - Набагато більше, ніж дати основних боїв і статистика загиблих. Війна - абсурд і трагедія, коли природні ролі людей - давати життя дітям, жити заради миру і гармонії - нівелюються. Я колись і не підозрювала, що війна є такою страшною. Мені було важко читати цю книгу, тому що дуже сильна, у ній концентрація шокуючих, тим не менш, реалістичних, подій, людського болю і абсурдності описуваного. Але я неймовірно рада, що вчителька порадила мені саме цей твір: є такі сторінки історії, на які не можна закривати очі, які потрібно відчути самому і пережити, і - в міру сил - переосмислити. Аби ніколи не повторився жах війни з нежіночно, ба навіть більше - нелюдським обличчям.
  • WeniZAYCommunity » WeniZAY: Литература (форум) » Комиксы (мир героев и злодеев) • Обсуждаем новинки комиксов » Твір на тему: Війна і жінка на війні
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:
    Твір на тему: Війна і жінка на війні
    2018-2024 • WeniZAYCommunity WeniZAY Powered by uCoz
    Запрещено использование материалов сайта без прямой ссылки на источник. Все права защищены.